Vill du ha ett arbete där du får röra på dig och samtidigt känna att du gör skillnad för någon annan. Då kan ett städjobb vara rätt för dig. Du behöver ha god fysik och vara smidig i mötet med andra människor för att trivas. Städjobb kan utföras både i privata hem och på företag. Inom företagen skiljer man på kontorsstädning, butikstädning och industristädning. Vad finns det för skillnader och likheter med de olika städuppdragen?

Städning av privata hem

Här möter du olika förutsättningar för ditt arbete. Det kan vara en liten trång lägenhet till en stor våning eller villa. Det gemensamma är att du går in i ett privat hem och kommer på så vis nära din kund. Du skriver inte på något sekretessavtal, men självklart ska du inte prata om vem du har varit hemma och städat hos och heller inte berätta om vad du har sett i de olika hemmen. Ofta kommer du till ett tomt hus och utför ditt arbete. Ibland är ägaren hemma och du får hitta ett smidigt sätt att jobba så att din kund blir nöjd.

Många anlitar en städfirma i samband med flytt. Det blir ett arbete som skiljer sig från vanlig hemstädning eftersom det ingår flera och lite grövre moment. Visningsstädning för flyttstäd göteborg kan också bli aktuell i ett privat hem för städfirma göteborg. Då städar du och gör en enkel homestyling. Syftet är att bostaden ska bli attraktiv i samband med en försäljning. Har du visningsstädat kan det hända att du återkommer till samma bostad för en flyttstädning. Då går arbetet mycket snabbare eftersom en stor del av de grundläggande momenten redan är gjorda.

Kontorsstädning

Städar du på ett kontor får du vara beredd att arbeta tidiga morgnar och sena kvällar. Många företag vill ha sin städning utförd på tider som inte stör den ordinarie verksamheten. I samband med att en städfirma skriver avtal om kontorsstädning upprättar man ibland ett sekretessavtal. Du som städar får skriva under på att du inte berättar för någon vad du ser eller hör på företaget. Det kan gälla viktiga uppgifter som kan skada företagets rykte och verksamhet om det kommer ut.

Butiksstädning

Även här får du vara beredd på att arbeta obekväma tider. Oftast handlar det om lite större fria ytor att städa jämfört med en kontorsstädning. Är det en större butik kan det vara så att du kör en städmaskin för att kunna arbeta effektivt.

Industristädning

Den här typen av arbete kan innebära lite tyngre form av städning. Du kan komma i kontakt med kemikalier av olika slag och behöver vara noga med att följa företagets instruktioner för ditt arbete.

Vad krävs för att arbeta med städning

Det finns inga formella utbildningskrav för städjobb. Oftast får du en intern utbildning inom städföretaget. Du behöver ha god fysik för att orka med arbetet. I mötet med uppdragsgivarna behöver du vara lyhörd och serviceinriktad för att tillmötesgå olika önskemål. Kom ihåg att vara respektfull och prata inte om vad du ser under dina städuppdrag vare sig det handlar om hemstädning, kontorsstädning eller företagsstädning.