Att lägga om taket helt på egen hand kan för många verka läskigt. Men om du inte är höjdrädd och är intresserad av hantverk kan du faktiskt göra det på egen hand om du vill. Men innan du börjar att lägga taket själv… I den här artikeln kan du läsa om vad du behöver tänka på för att kunna lägga taket själv för att få ett lyckat resultat.

Välj rätt material
Till att börja med är det bra om du väljer rätt material på de takpannor du ska lägga. Du kan antingen köpa samma typ av takpannor som ditt tak redan har. Består det till exempel av tegelpannor kan du köpa det. Men om du vill lägga om hela taket har du möjlighet att välja ett annat material än det befintliga. Förutom att det finns tegelpannor kan du också välja mellan betongpannor, plåt och papp.

Köp material och verktyg i tid
Det är viktigt att du har det du behöver när du väl ska sätta igång med takläggningen och laga taket. Som vi nämnde ovan behöver du köpa in takpannor i det material du tänkt dig. Förutom det behöver du ha en del andra saker. Till exempel olika verktyg du använder för att få pannorna på plats såsom hammare, tumstock, vinkelhake, borrmaskin och stämjärn.

Tänk på säkerheten
Sedan är det av största vikt att du tänker på säkerheten i första taget innan du beger dig upp på taket. Det kan till exempel vara bra att införskaffa en byggställning så att du med säkerhet kan skydda både dig själv men också huset och andra som tar sig förbi det. Om du använder en stege är det viktigt att den är stadig och att det finns ett glidskydd du kan fästa den i så att stegen inte åker iväg när du är uppe på taket. För bästa säkerhet ska du alltid använda fallskydd när du arbetar på över två meters höjd. Det finns selar och linor du kan använda. Det kan också vara bra att använda hjälm. Sist men inte minst ska du välja rejäla skor som ger bra grepp. Väl uppe på taket är det viktigt att du håller reda på alla pannor och prylar och ser till att de ligger stadigt så att de inte faller och skadar någon.

Var noggrann
När du har tagit dig upp på taket och har allt det du behöver är det dags att lägga taket. Se till att lägga mycket krut på underarbetet för att minska risken för läckage och för att takpannorna ska sitta ordentligt. Därefter ska du vara noggrann när du fäster takplattorna.